Με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ιδρυτικού στελέχους του ΑΣ Ελπίς Αμπελοκήπων, Πρόδρομου Σαρηκεχαγιά, ενός ανθρώπου που πρωταγωνίστησε στην γέννηση του συλλόγου μας, ενσαρκώνοντας τις αξίες, τα ιδανικά και την σκληρή προσπάθεια των νέων της εποχής του, οι οποίοι αναζήτησαν και βρήκαν υγιείς διεξόδους μέσα από τον αθλητισμό και την Ελπίδα.

Ο Πρόδρομος Σαρηκεχαγιάς γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1937 στη Δράμα. Ήταν το τέταρτο από τα έξι παιδιά μιας οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων από την Καππαδοκία, η οποία πριν από το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μία παράγκα πίσω από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Η φτώχεια και η απουσία του πατέρα από το σπίτι τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία μόλις οκτώ ετών, για να μάθει την τέχνη του μαραγκού, δουλεύοντας συγχρόνως για το μεροκάματο και την επιβίωση της οικογένειας. Σε ηλικία 19 ετών βρήκε δουλειά τηλεφωνητή στην Κλινική Ανδρεάδου, στην οδό Βενιζέλου και όταν γνώρισε τα παιδιά της γειτονιάς που έπαιζαν ποδόσφαιρο, άρχισε να τα προπονεί. Του γεννήθηκε έτσι η ιδέα να δημιουργήσει μία ποδοσφαιρική ομάδα, επειδή έβλεπε ότι οι μικροί ποδοσφαιριστές είχαν ταλέντο και δυνατότητες.

Μέσα από αυτή την συγκυρία ιδρύθηκε ο ΑΣ Ελπίς λίγα χρόνια αργότερα, το 1961, αλλά ο Πρόδρομος Σαρηκεχαγιάς δεν μπόρεσε να δει τον σύλλογο να εξελίσσεται και να μεγαλώνει όπως ονειρευόταν, επειδή το 1963 μετανάστευσε στην Αυστραλία ως εργάτης. Το αρχικό συμβόλαιο προέβλεπε να παραμείνει εκεί για δύο χρόνια, τελικά όμως έμεινε 23 ολόκληρα χρόνια: Άνοιξε δική του επιχείρηση, ένα εργοστάσιο με πόρτες - παράθυρα - κουφώματα, έφερε τη μητέρα και τα αδέρφια του να ζήσουν στο Περθ της Αυστραλίας και παντρεύτηκε το 1973 την Παναγιώτα Κασσιανός, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Επαναπατρίστηκε τον Νοέμβριο του 1986 και εγκαταστάθηκε στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, όπου έζησε μέχρι το τέλος, αποκτώντας πέντε εγγόνια από τις κόρες του. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 4 Μαΐου 2022 από επιπλοκές της νόσου Covid-19, έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και μετά από μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή. Είχε προλάβει, όμως, να διηγηθεί περίπου δύο μήνες νωρίτερα στον μικρότερο και συνονόματο εγγονό του, Πρόδρομο, την ιστορία για την ίδρυση της Ελπίδας, κρατώντας τη μνήμη ζωντανή για πάντα.

Ο ΑΣ Ελπίς εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Πρόδρομου Σαρηκεχαγιά, ο οποίος κληροδότησε στους νέους των Αμπελοκήπων τον σύλλογό μας. Όσο η Ελπίδα υπάρχει και υπηρετεί το αθλητικό ιδεώδες, θα τιμά και θα δικαιώνει τις προσπάθειες του εκλιπόντος και όλων εκείνων που εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της.