ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

– Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει θέματα που αφορούν τη λειτουργία και συμπεριφορά των καλαθοσφαιριστών, προπονητών, γονέων, και καθώς και τις σχέσεις των καλαθοσφαιριστών και των γονέων τους με τους προπονητές των αντίστοιχων τμημάτων της Ακαδημίας, με τη Διοίκηση και εν γένει με τις αρχές της φιλοσοφίας της Ακαδημίας.

– Την ευθύνη της οργάνωσης, της συγκρότησης και της λειτουργίας των τμημάτων υποδομών έχουν ο Τεχνικός Διευθυντής και ο Υπεύθυνος προπονητής των τμημάτων υποδομής, οι οποίοι έχουν οριστεί από το Δ.Σ. και τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του.

– Όλοι οι καλαθοσφαιριστές οφείλουν τον απαραίτητο σεβασμό προς τη Διοίκηση και τα μέλη του Δ.Σ, τους προπονητές, τους συμπαίκτες τους και τους φιλάθλους.

– Όλοι οι καλαθοσφαιριστές, πρέπει να διέπονται από σταθερές ηθικές αρχές και να αντιτίθενται στα φαινόμενα της βίας, του χουλιγκανισμού, της επιθετικότητας και της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

– Οι προπονητές οφείλουν να είναι αφοσιωμένοι μόνο στο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους έργο και να τηρούν και να υλοποιούν πιστά τις διατάξεις του κανονισμού, όπως προβλέπονται στα παρακάτω άρθρα. Η οποιαδήποτε επαφή για διάφορα θέματα με γονείς ή άλλους φορείς θα είναι επιτρεπτή μόνο κατόπιν αδείας και συνεννοήσεως με τους υπευθύνους της ομάδας.

– Οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια της Ακαδημίας προς όφελος των παιδιών τους ακολουθώντας πιστά και αυστηρά τις αρχές που διέπει ο κανονισμός και η νέα φιλοσοφία διοίκησης και οργάνωσης των Τμημάτων.

2. ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Οι καλαθοσφαιριστές υποχρεούνται :

– Να συμμετέχουν σε όλες τις προπονήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει ο προπονητής τους και να λαμβάνουν μέρος σε οποιοδήποτε φιλικό ή επίσημο αγώνα κληθούν από τον προπονητή, καθώς να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ομάδας.

– Να υπακούουν και να ανταποκρίνονται με διάθεση μόνο στις οδηγίες των υπευθύνων προπονητών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και αγώνων.

– Να προσέρχονται στις προγραμματισμένες ή έκτακτες προπονήσεις 15΄πριν την καθορισθείσα ώρα.

– Η προσέλευση στους αγώνες για το παιδικό και εφηβικό τμήμα θα είναι 1 ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Στις μικρότερα ηλικιακά τμήματα θα καθορίζεται ανάλογα της περίπτωσης από τους προπονητές.

– Η εμφάνισή τους στις προπονήσεις και στους αγώνες πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη και ομοιόμορφη σύμφωνα με το αθλητικό υλικό που έχει παραλάβει (εμφάνιση ομάδας, τσάντα, κλπ.).

– Να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους όπου προπονούνται και αγωνίζονται και να προσέχουν το αθλητικό υλικό της ομάδας και τον προσωπικό τους ιματισμό.

– Άδεια για να μην προπονηθεί μπορεί να δώσει μόνο ο προπονητής του και εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος.

– Σε περίπτωση προγραμματισμένης απουσίας του από τις προπονήσεις-αγώνα ή συμμετοχή σε προπόνηση ή αγώνα άλλου τμήματος οφείλει να ενημερώσει τον Υπεύθυνο της Ακαδημίας ή τον προπονητή του, όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

– Σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού να ενημερώνουν αμέσως τον προπονητή τους.

– Η στάση και η συμπεριφορά του καλαθοσφαιριστή τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και εξωαγωνιστικά πρέπει να είναι υποδειγματική. Να συμπεριφέρεται κόσμια σε προπονητή, συμπαίκτες, διαιτητές, αντιπάλους και φιλάθλους.

– Για οποιαδήποτε επιπλέον αθλητική δραστηριότητα (π.χ. η συμμετοχή σε Camp) είναι υποχρεωμένοι οι καλαθοσφαιριστές και οι γονείς να ενημερώσουν πρώτα τον προπονητή τους και τους υπευθύνους της Ακαδημίας.

ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ – ΤΟΥΡΝΟΥΑ

– Απαγορεύονται ρητώς οι διαμαρτυρίες, οι εκνευρισμοί, η ανταπόδοση χτυπημάτων καθώς και κάθε άλλου είδους σχόλια προς τους φιλάθλους, διαιτητές, αντιπάλους και συναδέλφους πριν, κατά τη διάρκεια των αγώνων και μετά τον αγώνα.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

– Αφοσίωση στις αρχές της αγωνιστικής φιλοσοφίας παιχνιδιού στις οποίες οι καλαθοσφαιριστές εκπαιδεύονται.

– Θέλουμε να είμαστε νικητές, αλλά θα πρέπει να διδασκόμαστε και από την ήττα. Η τελική νίκη θα πρέπει να είναι η μελλοντική καταξίωση του καλαθοσφαιριστή στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

– Σεβασμός στον υγιή συναγωνισμό (Άμιλλα και Fair Play συμπεριφορά)

– Σεβασμός στο συμπαίκτη και στον αντίπαλο.

– Σεβασμός και αποδοχή στις αποφάσεις των διαιτητών.

– Οι καλαθοσφαιριστές οφείλουν να προστατέψουν την ομάδα από τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι τεχνικές ποινές, τα αβίαστα λάθη, τα άσκοπα και αντιαθλητικά φάουλ και εν γένει η οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

– Σεβασμός στην ατομικότητα του αθλητή και στην κουλτούρα του. Όμως η εξωτερική εμφάνιση θα πρέπει να είναι υποδειγματική χωρίς εξεζητημένα κουρέματα και οτιδήποτε άλλο που θα φθείρει την εικόνα της ακαδημίας.

– Απαγορεύονται τα σκουλαρίκια με αθλητική περιβολή του σωματείου.

– Απαγορεύεται η χρήση αλκοολούχων ποτών, απαγορευμένων ουσιών, καπνίσματος κλπ. επικίνδυνα για την υγεία των καλαθοσφαιριστών.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

– Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά που προσβάλλει την ιστορία του συλλόγου, το αγωνιστικό φίλαθλο πνεύμα, Fairplay κλπ.

– Άρνηση χειραψίας σε συμπαίκτη και στον προπονητή, ή βγάζει την φανέλα για να την πετάξει

– Εξύβριση, χειροδικία, άσεμνη χειρονομία σε συμπαίκτη του, αντίπαλο, διαιτητή, φίλαθλο κλπ..

– Παραβατική συμπεριφορά οποιασδήποτε σεξουαλικής υφής.

– Ρατσιστική συμπεριφορά.

– Ποινικό αδίκημα (κλοπή κλπ.)

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ

Οι ποινές που θα επιβάλλονται -ανάλογα με το παράπτωμα

– από τον εκάστοτε προπονητή, Τεχνικό Διευθυντή, Υπεύθυνο ακαδημίας και από την Διοίκηση της ομάδας στους εκπαιδευόμενους καλαθοσφαιριστές είναι οι εξής :

1. Προφορική παρατήρηση

2. Έγγραφη επίπληξη

3. Διακοπή συμμετοχής στην προπόνηση

4. Αποκλεισμός από μία ή περισσότερες προπονήσεις

5. Αποκλεισμός από την αποστολή της ομάδας

6. Διαγραφή από τα μητρώα των καλαθοσφαιριστών του Συλλόγου

3. ΓΟΝΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Οι γονείς έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται με τους προπονητές και τούς Υπεύθυνους της Ακαδημίας και ο ρόλος τους πρέπει να είναι συμβατός σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τα Τμήματα υποδομής.

– Οι γονείς σε προκαθορισμένες συγκεντρώσεις (σε ημερομηνίες που θα προκαθορίζονται στη διάρκεια του έτους) θα ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν την πρόοδο των παιδιών τους και σε θέματα που αφορούν τη συμβολή τους στην καλύτερη λειτουργική οργάνωση της ακαδημίας στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε.

– Οι γονείς σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορούν να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν την απόδοση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη του παιδιού τους μετά από συνεννόηση με τον προπονητή και τον υπεύθυνο ακαδημίας.

– Επίσης η οποιαδήποτε επαφή με τον προπονητή σε περίπτωση σοβαρότερου θέματος που τυχόν χρήζει κάποια επίλυση θα γίνεται μετά από ενημέρωση του Τεχνικού Διευθυντή και Υπεύθυνου των τμημάτων υποδομής σε προκαθορισμένο ραντεβού.

– Κατά τη διάρκεια των αγώνων η συμπεριφορά των γονέων θα πρέπει να είναι κόσμια και να μην προκαλούν με αρνητικές κρίσεις και επικρίσεις, καθώς να μην δίνουν τεχνικές οδηγίες προς τους καλαθοσφαιριστές και να μην παρεμβαίνουν στο έργο του εκάστοτε προπονητή. Οι προπονητές μόνο θα είναι υπεύθυνοι γι αυτό.

– Οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά που θα προσβάλει την ιστορία της ομάδας αλλά και τις αρχές της φιλοσοφίας της ακαδημίας θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

– Θα πρέπει να σεβόμαστε τις βασικές αρχές της φιλοσοφία μας που θέλουμε να δώσουμε σαν ακαδημία της ΕΛΠΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ BC προς τον μπασκετικό κόσμο της πόλης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση προς όλους.

– Απαγορεύονται οι επαφές με άλλες ομάδες ή μάνατζερς χωρίς την επίσημη ενημέρωση και έγκριση από τον Σύλλογο. Σε περίπτωση επίσημης πρότασης από άλλη ομάδα η Διοίκηση,ο Πρόεδρος και ο Τεχνικός Διευθυντής είναι υπεύθυνοι γι αυτό.

– Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων παικτών σε διάφορα Camp ή σε διάφορα δοκιμαστικά άλλων ομάδων χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας.

– Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε συμμετοχή σε personal-training με γυμναστή – προπονητή εκτός της ακαδημίας χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή μας.

– Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή που δεν είναι της ομάδας (εκτός ειδικών περιπτώσεων που θα πρέπει όμως άμεσα να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι της ομάδας).

– Οι γονείς οφείλουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια της Ακαδημίας προς όφελος των παιδιών τους και της ομάδας

4. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

– Οι προπονητές της Ακαδημίας πρέπει να ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα εκπαίδευσης που έχει προκαθορισθεί.

– Θα πρέπει να δίνουν τον καλύτερο εαυτό στην λεπτομερή εκπαίδευση των παικτών δίνοντας μεγάλη έμφαση και στον παιδαγωγικό τους ρόλο. Πρέπει να καταλάβουν ότι ασχολούνται με παιδιά, τα οποία συνεχώς εκπαιδεύονται και εξελίσσονται και ότι «τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες».

– Οι προπονητές οφείλουν να σέβονται την προσωπικότητα των καλαθοσφαιριστών, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει εις βάρος της πειθαρχίας του τμήματος.

– Οι προπονητές πρέπει να είναι το υπόδειγμα για όλους και θα πρέπει να εμπνέουν σεβασμό.

– Να διακατέχονται από πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού με τους συναδέλφους τους και να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε βοήθεια χρειασθεί.

– Οι προπονητές οφείλουν να βρίσκονται στον χώρο προπόνησης δεκαπέντε (15’) λεπτά τουλάχιστον πριν την προκαθορισμένη ώρα για τον προγραμματισμό και την οργάνωση της προπόνησης και για επίλυση τυχόν θεμάτων που μπορεί να προκύψουν.

– Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι προπονητές οφείλουν να δίνουν τις αξιολογήσεις και προτάσεις για την ποιοτική βελτίωση των καλαθοσφαιριστών.

– Οι προπονητές οφείλουν την ώρα της προπόνησης να ασχολούνται μόνο με αυτήν και με τίποτε άλλο.

– Είναι υποχρεωμένοι να απενεργοποιούν το κινητό τους σε ώρες προπόνησης ή αγώνων.

– Οι προπονητές είναι υποχρεωμένοι σε κάθε καθορισμένη προπόνηση, αγώνα ή αποστολή να είναι ενδεδυμένοι με τον ιματισμό του συλλόγου που έχει καθορισθεί.

– Επίσης η εμφάνιση των προπονητών και η συμπεριφορά τους σε προπονήσεις, αγώνες, τουρνουά και εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι ανάλογη της φιλοσοφίας της Ακαδημίας με στόχο την όσο δυνατή καλύτερη εικόνα προς τα έξω και να εισπράττουν μόνο θετικά σχόλια.

– Θέματα που αφορούν το τμήμα και συζητιούνται μέσα σ’ αυτό, θα πρέπει να μη διαδίδονται εκτός της ομάδας.

– Η οποιαδήποτε επαφή του προπονητή με τον γονέα σε περίπτωση σοβαρότερου θέματος που τυχόν χρήζει κάποια επίλυση θα γίνεται μετά από ενημέρωση του Τεχνικού Διευθυντή και Υπεύθυνου των τμημάτων υποδομής σε προκαθορισμένο ραντεβού.

– Η οποιαδήποτε επικοινωνία για διάφορα θέματα με γονείς, δημοσιογράφους ή άλλους φορείς θα είναι επιτρεπτή μόνο κατόπιν αδείας και συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο της Ακαδημίας (Τεχνικό Διευθυντή) και πάντα διακριτική προς όφελος της φιλοσοφίας και των αρχών της Ακαδημίας.

6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Θα καθιερωθούν κάποιες συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, όπου θα ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών και για διάφορα τρέχοντα θέματα που τους αφορούν. Η ενημέρωση θα γίνεται από τον Υπεύθυνο των τμημάτων υποδομής παρουσία του Τεχνικού Διευθυντή και των προπονητών κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης που θα γίνεται μέσω της γραμματείας και του υπεύθυνου υποδομών του Συλλόγου.

7. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Υπεύθυνος ακαδημίας(Τεχνικός Διευθυντής) και Υπεύθυνος υποδομών του Συλλόγου σε συνεργασία είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τη Διοίκηση του Συλλόγου για την πορεία της ή για θέματα μελλοντικού σχεδιασμού.

ΕΛΠΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ BC

ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ